Waisting my life

En fin kväll med min Sara (jag tar mig rätten att) på Helsingborgs stadsbibliotek. Khemiri var vältalig och charmerande och timmen fick marginaler, en lätt jogg till knutpunkten resulterade i hemkomst 20.59. Te, en apelsin, ett päron samt tjocksmock fick samsas med Grey's och mina frusna tassar. Cliff hanger. Att slösa bort en vecka i väntans tider är inte min modell.

Jag misstänker att den trötthet jag känner är banal i jämförelse. Nåväl. I morgon bitti ringer klockan kvart i sex. Jag känner Landskrona stations morgonvanor vid det här laget och längtan efter den, punktses kräkhurtiga tidningsutdelare och mina solkiga medresenärer är obefintlig. Reser med, gör mig mot. Irritationen är min ständiga följeslagare och den irriterar mig.

Möte i Malmö åtta. Tillbaka för en av åttornas lektion tjugo över tio, sedan andra åttan, middag, rastvakt, svenska som andraspråk. Textrespons kombinerat med pågatågsåkande, bussåkande och soffsurfande. Sista keramiktillfället, enbart misslyckade alster trycker ner mig och triggar den där irriterade rynkan.

Min handledare, den som skall inspirera och pressa mig till stordåd och misslyckanden. Tänker inte fortsätta att arbeta som lärare speciellt länge. Att vara trettio och bittrast i världen bör kanske inte kombineras med lärarkandidat, tjugotvå, vilse i världen och surkärringstendenser. Smittar jag så smittar du. Så att säga.

Och visst borde man sluta vara arg, en trivsam förnöjsamhet är förfärligt mycket lättare att möta. men det var ju det där med de döda fiskarna flyter med strömmen. men fan vilken träningsvärk det ger att simma emot.



Och förresten! Linda Rosing har lagt politikerkarriären på hyllan. Det kanske finns en högre makt i alla fall. Nu skall hon göra det hon är bra på. Visa tuttarna och se dum ut. Ordningen återställd.

Pale as milk

Om jag lever? Njae, eller jo, det gör jag. Men projekten duggar tätt, kraven är skyhöga och orken tryter.

Tillbaka hos mina åttor, jag tycker hemskt mycket om dem. Jag lägger ribban för högt och tappar balansen ibland men vad fan, jag har tid på mig. Färdig lärare blir man dessutom aldrig.

I morgon skall Sara och jag lyssna till Jonas Hassen Khemiri på Helsingborgs stadsbibliotek. Snyggot! Grr!

Min parhäst har förmodligen hål i en visdomstand. Stackars tjocksmock!

Ikväll, klockan åtta, om Landskrona på Faktum. Tittar jag inte på, däremot på Anna Pihl. Jag, och stickningen.


Sucking the dust

1: YOUR ROCKSTAR NAME: (first shot pet and current street name): 
Hilding Sandvangsparken 

2: YOUR MOVIE STAR NAME: (grandfather/grandmother on your mom's side, your favourite candy):
Anna Chocolate

3: YOUR "FLY GIRL/GUY" NAME: (first initial of first name, first two or three letters of your last name):
E-Org

4: YOUR DETECTIVE NAME: (favorite animal, favorite color):
Tax Green

5: YOUR SOAP OPERA NAME: (middle name, city where you were born):
Sofia Lund

6: YOUR STAR WARS NAME: (first 3 letters of your last name, last 3 letters of mother's maiden name, first 3 letters of your dead pet's name): 
San Hal Vig

7: JEDI NAME: (middle name spelled backwards, your mom's maiden name spelled backwards) : 
Aifos Grobnellah

8: SUPERHERO NAME: ("The", your favorite color, the automobile you sometimes drive) :
The Green Bike

Gud så trist. Luften är tung att andas och allergin gör sig påmind. Jag älskar Joakim.

Bullmamman rekommenderar

Jag tänker varken kommentera Britney Spears skilsmässa eller det amerikanska valet, inte heller tänker jag skälla på er för era destruktiva miljövanor. Däremot vill jag, som den husmor jag är, ge er mitt favoritrecept på frukostbullar. En del förarbete men värt varenda minut! Håll till godo!

93702-99

Grova bullar
Obs! Har du liten mage och frys så kan du halvera satsen - det blir ungefär 60 bullar av en hel. Dessutom är det bra med matberedare eller degknådare av något slag om du inte har jättestarka armmuskler. Elvispens degkrokar fixar nog knappt en halv sats misstänker jag.

93702-100

Dag 1:
1 liter vatten
2 dl fyrkornskross eller 2 + 2 dl råg- och vetekross
2 dl linfrön - jag använder krossade men man kan säkert ta hela om man känner för det
1 msk salt
2 dl fint rågmjöl

Dag ett är inget jätteprojekt så bli inte avskräckt! Tjugo minuters jobb, sen behöver du inte lyfta ett finger förrän dagen efter. Framförhållning, mina damer och herrar, är det enda som behövs.

Koka upp vattnet i en stor gryta, rör i kross, linfrön och salt. Koka på mellanvärme i ungefär 10 minuter och rör då och då så att gröten inte bränner fast i botten. Dra ifrån värmen och rör i rågmjölet. Nästan klart! Nu ser gröten rätt äcklig ut men det är inget att göra något åt. Låt svalna och täck med lock eller folie. Låt stå i rumstemperatur tills nästa dag.

Dag 2:
7 dl filmjölk
2 paket jäst
1/2 dl sirap
1 dl solroskärnor - brukar jag hoppa över
2 1/2 liter vetemjöl + ett par deciliter till utbakningen

Ställ kastrullen med gårdagens gröt på plattan och sätt igång på svag värme. Häll i filmjölken - nu kommer det att se ännu äckligare ut! Rör ut gröten med filmjölken och värm till ljummet. Man får gegga en del innan gröten löser upp sig.

Smula jästen i en bunke eller i beredaren. Gör du hela satsen så gör halva degen åt gången, annars får den inte plats. Sleva i lite av filgröten och blanda ut jästen med denna. Häll i resten av gröten, sirap och nästan allt mjöl. Arbeta ihop ordentligt till en deg, mer mjöl ifall den kladdar. Vilket den iofs kommer att göra ändå, men den beter sig bättre efter att den fått jäsa. Jäs i en halvtimme övertäckt med duk eller folie.

Ta upp degen och knåda brutalt tills den är någorlunda medgörlig. Ett tips är att ta lite matolja på händerna så fastnar inte degen lika mycket. Dela degen i bullbitar - jag brukar göra 24 bullar / 1/2 deg = 48  totalt. Gör du halv sats så blir ju 1/2 deg en hel deg... ja du fattar. Forma till ovala bullar eller runda om du har lust men de tar mer plats på plåten. En hel sats blir för mig fyra plåtar.

Lägg på plåtar med bakplåtspapper, täck med en handduk och låt jäsa en halvtimme. Ugnen på 250 grader, sedan skjuts in mitt i ugnen i 10 minuter ungefär. Låt bullarna svalna på galler utan bakduk. Fryser du bullarna så sug ur så mycket luft som möjligt ur plastpåsen så blir de inte torra. Funkar hur bra som helst att ha i frysen och plocka fram på morgonen eller när du nu vill kränga.


93702-102

Det bästa av allt är ifall man har någon som diskar åt en efteråt.

RSS 2.0