Bullmamman rekommenderar

Jag tänker varken kommentera Britney Spears skilsmässa eller det amerikanska valet, inte heller tänker jag skälla på er för era destruktiva miljövanor. Däremot vill jag, som den husmor jag är, ge er mitt favoritrecept på frukostbullar. En del förarbete men värt varenda minut! Håll till godo!

93702-99

Grova bullar
Obs! Har du liten mage och frys så kan du halvera satsen - det blir ungefär 60 bullar av en hel. Dessutom är det bra med matberedare eller degknådare av något slag om du inte har jättestarka armmuskler. Elvispens degkrokar fixar nog knappt en halv sats misstänker jag.

93702-100

Dag 1:
1 liter vatten
2 dl fyrkornskross eller 2 + 2 dl råg- och vetekross
2 dl linfrön - jag använder krossade men man kan säkert ta hela om man känner för det
1 msk salt
2 dl fint rågmjöl

Dag ett är inget jätteprojekt så bli inte avskräckt! Tjugo minuters jobb, sen behöver du inte lyfta ett finger förrän dagen efter. Framförhållning, mina damer och herrar, är det enda som behövs.

Koka upp vattnet i en stor gryta, rör i kross, linfrön och salt. Koka på mellanvärme i ungefär 10 minuter och rör då och då så att gröten inte bränner fast i botten. Dra ifrån värmen och rör i rågmjölet. Nästan klart! Nu ser gröten rätt äcklig ut men det är inget att göra något åt. Låt svalna och täck med lock eller folie. Låt stå i rumstemperatur tills nästa dag.

Dag 2:
7 dl filmjölk
2 paket jäst
1/2 dl sirap
1 dl solroskärnor - brukar jag hoppa över
2 1/2 liter vetemjöl + ett par deciliter till utbakningen

Ställ kastrullen med gårdagens gröt på plattan och sätt igång på svag värme. Häll i filmjölken - nu kommer det att se ännu äckligare ut! Rör ut gröten med filmjölken och värm till ljummet. Man får gegga en del innan gröten löser upp sig.

Smula jästen i en bunke eller i beredaren. Gör du hela satsen så gör halva degen åt gången, annars får den inte plats. Sleva i lite av filgröten och blanda ut jästen med denna. Häll i resten av gröten, sirap och nästan allt mjöl. Arbeta ihop ordentligt till en deg, mer mjöl ifall den kladdar. Vilket den iofs kommer att göra ändå, men den beter sig bättre efter att den fått jäsa. Jäs i en halvtimme övertäckt med duk eller folie.

Ta upp degen och knåda brutalt tills den är någorlunda medgörlig. Ett tips är att ta lite matolja på händerna så fastnar inte degen lika mycket. Dela degen i bullbitar - jag brukar göra 24 bullar / 1/2 deg = 48  totalt. Gör du halv sats så blir ju 1/2 deg en hel deg... ja du fattar. Forma till ovala bullar eller runda om du har lust men de tar mer plats på plåten. En hel sats blir för mig fyra plåtar.

Lägg på plåtar med bakplåtspapper, täck med en handduk och låt jäsa en halvtimme. Ugnen på 250 grader, sedan skjuts in mitt i ugnen i 10 minuter ungefär. Låt bullarna svalna på galler utan bakduk. Fryser du bullarna så sug ur så mycket luft som möjligt ur plastpåsen så blir de inte torra. Funkar hur bra som helst att ha i frysen och plocka fram på morgonen eller när du nu vill kränga.


93702-102

Det bästa av allt är ifall man har någon som diskar åt en efteråt.

Kommentarer
Postat av: Sara

Det var jättegoda bullar, dom är slut nu.. buhu. Synd att jag inte har energin att baka för tillfället. Men senare i veckan så, då blir det bak och så hörs vi. Tack för senast! Kram!

2006-11-12 @ 20:54:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0